Zprávy ze společnosti Zentiva

Top zaměstnavatel 2023

27. února 2023    /    Zprávy

Nadějných mladých vědců přibývá, Zentiva je ocenila už popáté

PRAHA – 27. února 2023 Talentovaní mladí vědci z Centra aplikovaného farmaceutického výzkumu (The Parc), které založila Zentiva ve spolupráci s předními českými univerzitami, byli oceněni každoročními The Parc Awards. Udílení se konalo za podpory pana prof. Mgr. Jaroslava Millera, MA, Ph.D., náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Studenti a jejich školitelé vybrali nejlepší projekty v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje léčiv. The Parc se v uplynulém roce rozrostl a industriální doktorát pod jeho záštitou aktuálně studuje 32 studentů. Za rok 2022 publikovali 22 vědeckých článků a přednesli 39 příspěvků na konferencích.

Doktorandi centra The Parc byli oceněni The Parc Awards ve dvou kategoriích. V kategorii Student Choice Award zvítězila Thao Tranová s projektem „Tablety dispergovatelné v ústech připravené z materiálů získaných technologií sprejového sušení.“ Druhou studentskou cenu si odnesl Martin Krov za svůj projekt „Testování s vysokou propustností a kontinuální výroba SMEDD systémů “, třetí cenu získala Elizaveta Mutylo za svou práci „Programovatelné uvolňování léčiv z vícejednotkových lékových forem.“ Ve druhé kategorii, Expert Choice Award, zabodoval Ondřej Navrátil s výzkumem na téma „Fluidní procesy zpracování nano-suspensí.“

„Naši studenti jsou velmi vynalézaví a každý rok díky kvalitnímu vedení našich školitelů z řad univerzitních pracovníků a odborníku ze Zentivy přichází se skvělými pracemi, které mají velký potenciál posouvat farmaceutický průmysl dopředu. Za 4 roky existence The Parc máme už 37 absolventů, kteří jsou velmi úspěšní a nacházejí uplatnění jak v Čechách, tak v zahraničí,“ shrnuje prof. František Štěpánek, vědecký ředitel The Parc.

Industriální doktoráty jsou v kurzu

Vzdělávání poskytované v rámci The Parc je příkladem tzv. industriálních doktorátů, kdy část studia probíhá na akademické půdě za supervize univerzitních pracovníků a část přímo v průmyslovém prostředí. Kombinuje tak teoretické a praktické vzdělávání. „Velmi nás těší, že industriálním doktorátům se v Čechách dostává větší pozornosti. Propagujeme tuto myšlenku už několik let. V praxi totiž vidíme, že je to velmi funkční model. Část absolventů nachází uplatnění v Zentivě a i díky nim posouváme náš vývoj inovací tak, abychom mohli přinášet více kvalitních a cenově dostupných léčiv pro ty, kteří je potřebují,“ říká Pavel Šebek, ředitel výzkumu a vývoje v Zentivě.

V The Parc je aktuálně zapojeno 32 studentů a 34 vedoucích, z nichž 13 je z akademického prostředí a 21 tvoří experti ze Zentivy. Na kontě mají za dobu existence centra přes 30 patentů, více než 100 vědeckých publikací a mnoho prestižních ocenění. Start-up společnost MarbleMat, která byla založena jedním z absolventů Parcu, byla vybrána v minulém roce mezi 20 top inovačních start-upových firem do soutěže InnoStars Awards 2022.

 

O centru The Parc

The Parc založila Zentiva s přispěním agentury pro podporu podnikání a investic Czech Invest, a ve spolupráci se třemi akademickými partnery: Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, Univerzitou Karlovou v Praze a Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. The Parc poskytuje akademické vzdělání světové úrovně v kombinaci s praktickými průmyslovými a obchodními zkušenostmi pod vedením odborníků z akademického světa i farmaceutického průmyslu. Umožňuje studentům získat postgraduální školení ve farmaceutických vědách týkajících se chemie, farmaceutické technologie, biofarmacie a klinického výzkumu. Výsledky studentského výzkumu jsou často přímo implementovány do reálných produktů uváděných na trh a pomáhají opravdovým pacientům. Ve spolupráci s akademickými partnery po celé Evropě nabízí The Parc také stáže pro studenty a výzkumné výměnné pobyty pod dohledem špičkových vědců. Více informací o The Parc naleznete na www.theparc.eu.

O společnosti Zentiva

Zentiva je výrobcem vysoce kvalitních dostupných léčiv, které poskytuje pacientům v Evropě i za jejími hranicemi. Se svým týmem sestávajícím z více než 4 800 oddaných lidí a sítí výrobních závodů, včetně Prahy, Bukurešti a Ankleshwaru, usiluje Zentiva o to být lídrem v oblasti značkových generických léků v Evropě, aby co nejlépe uspokojovala každodenní potřeby lidí v oblasti zdravotní péče. Věříme, že lidé potřebují lepší přístup k vysoce kvalitním dostupným léčivům a zdravotní péči více než kdy dříve. Spolupracujeme se zdravotnickými pracovníky, lékárníky a orgány odpovídajícími za zdravotnické systémy na hledání řešení v oblasti snižování nákladů a zlepšování přístupu ke zdravotní péči. www.zentiva.cz.

Pro více informací kontaktujte:

Veronika Ocasio
Communication Specialist
Tlf.+420 722 980 358
E-mail: veronika.ocasio@zentiva.com

Sledujte nás na LinkedIn Zentiva Česká republika