Zprávy ze společnosti Zentiva

28. dubna 2021    /    Zprávy

Až třetina Čechů zanedbává zdravotní stav, ukázal průzkum společnosti Zentiva

Praha – 29. dubna 2021 – Pandemie významně upozadila neakutní zdravotní péči, potvrzuje nejnovější průzkum společnosti Zentiva. Každý třetí Čech se dnes vyhýbá kontaktu s lékařem s ohledem na obavu z nákazy koronavirem. Zároveň byl více než polovině dotázaných (63 %), kteří měli v posledním roce podstoupit lékařský zákrok, úplně zrušen nebo odložen jeho termín. Průzkum mimo to odkryl také skutečnost, že Češi zanedbávají pravidelné preventivní prohlídky. Za poslední dva roky ji nepodstoupila až třetina z nich. Významně se tím zvyšuje riziko zanedbání onemocnění a jejich pozdních diagnóz.

„Výsledky našeho nejnovějšího průzkumu ukazují, že v pandemii výrazně narůstá riziko zanedbání vážných onemocnění, například srdečních a onkologických chorob, kde včasná diagnóza dokáže zachránit životy. Doporučujeme proto každému, aby v nejbližších měsících vyhledal svého praktického lékaře a podstoupil pravidelnou preventivní prohlídku. Nárok na ni mají Češi každé dva roky. Až 6 z 10 respondentů průzkumu toto nevědělo, což nás velmi překvapilo,“ říká Soňa Porubská, generální ředitelka Zentiva CZ&SK. „Jako největšímu výrobci léčivých přípravků v České republice nám záleží na zdraví Čechů. Pravidelně proto mapujeme jejich postoj ke zdravotní péči s cílem identifikovat nedostatky, jejichž adresování by pomohlo zlepšit přístup k ní a její možnosti,“ dodává. 

   

ČESI ZANEDBÁVAJÍ PRAVIDELNOU PREVENCI

Každý třetí Čech (32 %) za poslední dva roky nepodstoupil preventivní prohlídku u praktického lékaře. Jen necelá polovina respondentů (42,5 %) navíc dokázala správně určit, kdy má na prevenci nárok. Nejvýrazněji prohlídky zanedbává ekonomicky aktivní část populace mezi 27 a 44 lety věku. Většina Čechů – přes 85 % – se však preventivě stará o své zdraví sama. Téměř polovina užívá vitamíny či doplňky stravy pro podporu imunity a téměř každý třetí se snaží jíst zdravě. Pravidelně sportuje více než jedna čtvrtina dotazovaných, nejvíce pak mladí lidé. Mezi vysokoškoláky je sportovně aktivní dokonce téměř každý druhý.

 Na základě prodejů vitamínů a dalších podpůrných prostředků také vidíme, že lidé preventivně pečují o svůj zdravotní stav a že jim není lhostejný. Doplňky stravy je však důležité kombinovat i s fyzickou aktivitou a zdravým stravováním. Domácí prevence sice je předpokladem dobrého zdravotního stavu, ale bez pravidelných kontrol praktickým lékaře se neobejde,“ dodává Soňa Porubská. MLADÍ LIDÉ BOJUJÍ S PSYCHICKÝMI PROBLÉMY I přesto, že velká část populace o své zdraví dbá, pocítila téměř třetina dotázaných během pandemie covidu-19 zhoršení svého zdravotního stavu. Více než polovinu z nich trápí zejména celková fyzická únava a vyčerpání. Ta je nejvýrazněji zastoupena mezi respondenty ve věkovém rozmezí 54–65 let, kde postihuje dokonce šest z deseti osob.  

Jsou to právě mladí lidé, kteří se cítí nejvíce postiženi i dalšími zdravotními problémy. Téměř každý pátý trpí bolestmi hlavy a zad, a více než 10 % respondentů v této věkové kategorii si stěžuje na únavu očí. Více zdravotních komplikací hlásí také ženy. Muži jsou oproti ženám náchylnější k rýmě, nachlazení či obtížím s křečovými žilami. Takřka polovina z těch, kteří během pandemie pozorují zhoršení svého zdravotního stavu, přibrala na váze a čtvrtina má potíže s nespavostí.

 

    

 

KONTAKT S LÉKAŘI PROBÍHÁ VZDÁLENĚ 

Polovina všech respondentů však zhoršení svého zdravotního stavu nepovažuje za natolik závažné, aby vyhledali lékařskou péči. Významně narostl také podíl těch, kteří se vzhledem ke špatné epidemiologické situaci raději vyhýbají přímému kontaktu s lékařem. Dle průzkumu společnosti Zentiva realizovaného v říjnu 2020 to byl každý sedmý. Nyní lékaře nenavštěvuje až každý třetí. 

V návaznosti na původní průzkum se potvrdilo také to, že více než polovina populace pravidelně užívá léky na předpis. Už mezi nejmladší dotázanou skupinou (18–26 let) je to každý třetí. S narůstajícím věkem tento podíl narůstá a v nejstarší věkové kategorii mezi 54–65 lety to jsou dokonce tři lidé ze čtyř. Recepty si Češi nejčastěji obstarávají telefonicky (67,2 %). Každý pátý pak stále vyzvedává předpis osobně v ordinaci.

„Na rozdíl od prvních měsíců pandemie prodeje ukazují, že se lidé naučili se svými lékaři komunikovat vzdáleně a obstarávat si díky konzultacím odpovídající volně prodejné léky i léky na předpis. To je pozitivní posun od jarních měsíců roku 2020, kdy si pacienti nevěděli rady s tím, jak si potřebné léky z domova zajistit. Část z nich se dokonce uchýlila k jejich vysazení, čímž zbytečně riskovala své zdraví. Tento trend dnes už naštěstí nepozorujeme,“ říká Soňa Porubská. „Přesto je důležité, aby lidé důsledně navštěvovali své lékaře. Zejména v případě, že pozorují zhoršení zdravotního stavu. Lékařské prohlídky jsou stěžejní součástí péče o zdraví. Mohou odhalit závažná onemocnění v raných léčitelných stádiích a pomáhají udržovat chronická onemocnění pod kontrolou,“ dodává Soňa Porubská.

O společnosti Zentiva

Společnost Zentiva je výrobce cenově dostupných kvalitních léčivých přípravků pro evropské i mimoevropské pacienty. S více než 4 500 zaměstnanci a sítí výrobních závodů (včetně „vlajkových lodí“ v Praze, Bukurešti a Anklešvaru) je naším cílem dosáhnou vůdčí pozice v oblasti značkových i generických léčivých přípravků v Evropě a maximálně tak naplňovat každodenní potřeby všech osob v oblasti zdravotní péče. V Zentivě věříme, že zdravotní péče má být právem, nikoli výsadou. Lidé dnes totiž více než kdy dříve potřebují lepší přístup k cenově dostupným kvalitním léčivým přípravkům a odpovídající zdravotní péči. Ve spolupráci s lékaři, lékárníky, velkoobchodníky, regulátory a státní správou tak poskytujeme každodenní řešení, která tvoří základ kvalitní zdravotní péče, bez níž se moderní společnost neobejde. Více informací o společnosti Zentiva najdete na www.zentiva.cz 

 

Pro více informací kontaktujte:

Mounira Lemoui
Vedoucí komunikace
ZENTIVA GROUP, a.s.
U Kabelovny 529/16, Dolní Měcholupy, 102 00 Praha 10
Tlf.+420 727 873 159
E-mail: mounira.lemoui@zentiva.com